Nenetsi

Nenetsi on puhujamärältään suurin ja siten myös laajimmalle alueelle levinnyt samojedikieli. Etnisiä nenetsejä on noin 44 000, ja heistä äidinkielisiä nenetsinpuhujia on noin 25 700.

Nenetsin kieli jakautuu kahteen ryhmään tundranenetsiin ja metsänenetsiin. Nykyisin näitä pidetään kahtena eri kielenä, koska niiden keskinäiset erot ovat niin suuret. Metsänenetsillä on vain noin 700 puhujaa, eikä sillä ole kirjakieltä.

Ensimmäinen nenetsinkielinen aapinen ilmestyi vuonna 1895. Varsinainen turndranenetsiin pohjautuva kirjakieli luotiin kuitenkin vasta 1930-luvulla. Nenetsiksi ilmestyy jonkin verran sanomalehtiä, radio-ohjelmia, lastenkirjoja, oppikirjoja sekä kaunokirjallisuutta.

 

Seitsemän laulua tundralta on Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin ohjaama elokuva, joka perustuu nenetsi Lapsuin omiin kokemuksiin ja nenetsien kansanperinteeseen, ja on ensimmäinen nenetsinkielinen näytelmäelokuva. Suomessa se sai vuoden parhaan elokuvan Jussi-palkinnon ja nimettiin Suomen Oscar-ehdokkaaksi ei-englanninkielisten elokuvien sarjassa. Pariisin elokuvajuhlilla elokuva sai lehdistöpalkinnon. Elokuvan on tuottanut Jörn Donner Productions Oy ja se valmistui vuonna 2000.